Als je in groep 7 of 8 zit of net op de middelbare school, gaan vaak je interesses wat veranderen. Sommige dingen die je eerst leuk vond, wil je liever achter je laten. Zo stoppen vioolleerlingen ook vaak met hun lessen in die periode. Dat is jammer! Er zou nog van alles mogelijk zijn met je instrument. Dat kan best cool zijn, denk ook eens aan de elektrische viool. Zelf heb ik er ook één. Daarmee speel ik in een band.
Maar ook ‘gewoon’ vioolspelen kan nog steeds leuk zijn, vooral met mensen van je eigen leeftijd. Op de middelbare school kun je vaak nog van alles doen met de viool, in de muzieklessen, in het musicalorkest, en bij het eindexamenvak muziek.
Het is nu voor jou heel belangrijk dat je het gevoel hebt dat je je eigen ding kunt doen op je viool. Als je leraar jou kan helpen een manier te vinden die bij jou past, dan zul je zien dat je viool, waar eerst je hart lag, nu nog steeds je grote vriend kan zijn!
Mijn benadering als jouw docent, is dan ook gericht op jouw mogelijkheden en voorkeuren. Veel jongeren gaan wat meer de richting van popmuziek op. Ik hou zelf ook erg van popmuziek en speel af en toe in een band op mijn elektrische viool. Ik vind het leuk om van jou een muzikant te maken die kan doen wat hij(zij) wil. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn. We kunnen bijvoorbeeld bezig zijn met: hoe zit een akkoordschema in elkaar. In het begin hoef je alleen maar een paar lange tonen te spelen, terwijl ik een muziekje afdraai of op piano/keyboard speel. Dit breiden we langzamerhand uit. Ik vind het leuk en belangrijk dat mensen creatief kunnen zijn op hun instrument. Als je je dat eenmaal hebt eigen gemaakt, zul je ongekende mogelijkheden hebben om met andere muzikanten samen te spelen, bijvoorbeeld in een band.
Er zijn ook wel violisten die geen noot durven te spelen zonder de bladmuziek voor hun neus. Voor een deel kom ik dan aan juist deze voorkeur tegemoet, want het is wel fijn als ik luister naar wat jij het prettigst vindt. Je krijgt dan misschien je favoriete popliedje op bladmuziek. Maar vanuit daar zal ik je ook regelmatig uitdagen wat muziek te maken zonder bladmuziek.
Het kan natuurlijk ook zijn dat popmuziek voor jou nu juist niet zo nodig hoeft. Je zwijmelt juist weg bij een prachtige klassieke melodie of vindt het fijn om een technisch uitdagend klassiek vioolstuk in te studeren. Of je houdt van Ierse en Amerikaanse folk, waar de viool ook altijd zo leuk te horen is. Of je wilt een bekende film-soundtrack spelen. Je kunt ook muziek willen spelen uit een ander land, misschien het land waar jij of je ouders vandaan komen.
Welnu, ik hoor graag wat je wilt, en we gaan er mee aan de slag.
Drie lessen afspreken?