Het is goed om bij vioolles rekening te houden met de volgende zaken:
Kosten
Naast het lesgeld zijn er kosten voor huur of aanschaf van een instrument. Het huren van een viool bij een vioolbouwer kost tussen de 15 en 25 euro per maand. Een instrument aanschaffen is ook een goede beslissing. Laat je dan wel adviseren door iemand die er verstand van heeft. Prijzen variëren van 200 tot 2000 tot veel meer.
Daarnaast zal wat lesmateriaal aangeschaft moeten worden, gemiddeld zo’n 30 euro per jaar.
Misschien zijn er ook reiskosten die een rol spelen.
Korte nagels
Toch best een belangrijk ding: de nagels moeten kort blijven, anders kunnen de vingers op de snaren niet ideaal hun werk doen. Lange nagels kunnen bovendien de snaren beschadigen bij vioolspelen.
Hoeveel studietijd is wenselijk?
Het is goed om te beseffen dat váák oefenen op een plezierige manier de beste garantie is voor succes. Wie heel graag viool speelt, zal daar geen moeite mee hebben. Wel moeten de voorwaarden aanwezig zijn om dit mogelijk te maken. Als ouder kun je dan ook overwegen: is het mogelijk om mijn kind te steunen met de vioolstudie? Is er tijd voor het brengen en halen? Is er een geschikte plek en liefst een vast moment op de dag om te oefenen ? Reken er op dat er gestudeerd gaat worden. Hoewel dit natuurlijk meestal alleen maar leuk is, gaat het toch niet altijd helemaal vanzelf. Er moet bewust tijd voor vrij gemaakt worden voor vioolspelen.
Een richtlijn voor het oefenen: in het begin 20 minuten studietijd, 5 x per week. Daarna 5 x 30 minuten. Wie echt ver wil komen, studeert nog (veel) meer. Het is altijd van belang dat het oefenen geen bron van spanning is voor ouder en kind. Bij pubers wordt het muziek maken echt hún ding: ze bepalen graag zelf wanneer en hoeveel ze spelen.